Vacanța în stațiunile de pe litoralul bulgăresc – cele mai frumoase plaje

Statiunile de pe litoralul din Bulgaria

De la nord la sud, coasta de est a Bulgariei se întinde de-a lungul Mării Negre cu aproape 400 de kilometri de țărmuri de tot felul, de la plaje cu nisipuri aurii și fine, până la stânci de care valurile se izbesc sălbatic și cu peisaje care îți taie respirația. 

Dacă vrei o vacanță de vară pe un litoral care îți va oferi nu doar prețuri rezonabile, ci și posibilități diverse de a-ți petrece timpul, atunci Bulgaria poate fi o opțiune interesantă pentru tine. Stațiunile și plajele de aici sunt variate. Unele sunt preferate de familiile care au copii, altele sunt faimoase pentru cluburi și festivaluri, iar unele sunt complet izolate și sălbatice. 

În cele ce urmează, te invităm într-o călătorie de-a lungul litoralului bulgăresc și ți-am pregătit un ghid al celor mai frumoase stațiuni și plaje unde ai putea avea un concediu de vis. 

Cele mai apreciate stațiuni de pe litoralul bulgăresc

Riviera bulgară îți oferă posibilitatea de a-ți petrece o vacanță de vis, indiferent ce preferințe ai. Plajă cu nisipuri fine și apă limpede, sporturi nautice sau pe nisip, cluburi, baruri și terase, dar și variante de excursii opționale în care să te bucuri de frumusețea unor rezervații naturale unice sau să descoperi istoria unor locuri așa cum nu ai putut să o afli din cărți. Și pentru că e foarte greu să faci o alegere când vine vorba de stațiunile de pe litoralul bulgăresc, ți le prezentăm, mai jos, pe câteva dintre cele mai apreciate. 

Albena

Statiune Albena

Situată la 10 kilometri de satul Kranevo și cu o plajă care se întinde pe cinci kilometri (pe alocuri are o lărgime de 500 de metri), Albena este una dintre cele mai apreciate stațiuni de pe litoralul bulgăresc pentru nisipul de calitate (Blue Flag), peisajele naturale fascinante, apa foarte limpede, izvoarele cu apă minerală și hotelurile cu stil. Pentru copii, Aqualand-ul de aici este distracția perfectă. Și nu e vorba doar despre Albena în sine, ci și despre Baltata, rezervația naturală ce se întinde de-a lungul râului Batova și pe care o poți vizita. 

Nisipurile de aur

Statiunea Nisipurile de Aur

Stațiunea Nisipurile de Aur este una dintre cele mai mari de pe coasta de nord a Mării Negre (peste 1.800 de hectare). Se află la 19 km de Varna, la 490 de Sofia și, după cum îi spune și numele, este vestită pentru cel mai fin nisip de pe coasta Mării Negre. Aici, vei regăsi celebra copie a Turnului Eiffel și o mulțime de variante de a te distra în barurile și cluburile moderne. De asemenea, poți să faci foarte multe excursii opționale. De pildă, dacă o iei spre nord, ajungi în satul Kranevo, iar în sud, ajungi la satul de vacanță Chaika. Nisipurile de Aur se învecinează cu o altă stațiune de neratat, Sf. Constantin și Elena și poți pleca în croaziere de o zi. 

Nessebar

Nessebar

Dacă îți dorești o combinație de nou și vechi, de istorie pe care să o cunoști plimbându-te de-a lungul țărmului și odihnindu-te din când în când la restaurante și terase cu vedere la mare, atunci Nessebar este locul potrivit pentru tine. La 20 de kilometri nord de Burgas, Nessebar te întâmpină cu plaje excelente, clădiri istorice și monumente care te invită la o călătorie care te întoarce în timp cu aproape 9.000 de ani. Orașul vechi este un obiectiv pe care nu ai cum să-l ratezi. 

Kavarna

Kavarna

Kavarna este una dintre stațiunile care au cunoscut cea mai rapidă dezvoltare din ultimii ani și care găzduiește, anual, numeroase festivaluri de muzică folk, rock și pop, la care vin trupe celebre. Podișul pe care este situată este, practic, împărțit în două de văile care se duc spre mare și formează capul Chirakman, golful Diavolski și capul „Nasu Mare”, unde vei putea găsi o mulțime de grote. Kavarna este vestită pentru practicarea sporturilor nautice și pentru posibilitatea de a explora situri arheologice subacvatice. 

Sunny Beach

Sunny Beach

Dacă îți place să îmbini plăcerea de a face plajă și baie în mare cu distracția, atunci este bine să știi că Sunny Beach este un adevărat hub al petrecerilor de pe litoralul bulgăresc. Aici vei găsi o mulțime de cluburi de noapte și turiști din toate colțurile Europei. Dar Sunny Beach nu este doar despre baruri, ci și despre posibilitatea de a practica sporturi de apă sau de a te lăsa încântat de muzica unor DJ faimoși în toată lumea. 

Sf. Constantin și Elena

Statiunea Sfintii Constantin si Elena din Bulgaria

Sf. Constantin și Elena este cea mai veche stațiune de pe litoralul bulgăresc, înființată în 1908 ca centru balnear. Este vestită tocmai pentru combinația de aer curat, montan, izvoarele cu apă minerală și mare. De asemenea, aici vei găsi și multe piscine cu apă termală în care te vei putea relaxa în voie. Numele stațiunii vine de la biserica „Sf. Constantin și Elena” care a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea și din care, peste timpuri, a supraviețuit doar o mică parte. Dacă vrei, o poți vizita.

Balchik/Balcic

Balcic

Marea limpede, faleze calcaroase și înalte, pline de cuiburi de păsări, vegetație impresionantă și platouri care îți dau senzația că ești mai degrabă la munte decât la mare. Aceasta este, pe scurt, imaginea Balcicului, locul care a fermecat-o pe Regina Maria. Dacă vrei să vizitezi castelul, nu te aștepta la un palat sau la o fortăreață, ci la un loc simplu și elegant. Aici, vei găsi și cea mai mare grădină Art Nouveau din sud-estul Europei. Balcicul nu este însă doar despre castelul Reginei Maria, ci și despre plimbările printre străduțe romantice și pe faleza în continuă expansiune. Atmosfera generală este liniștită, iar răsăritul și apusul au un farmec aparte. 

Obzor

Obzor

La 40 de kilometri de Nessebar se află Obzor. Originile așezării, pe care grecii antici o știau ca Heliopolis („orașul soarelui”) pot fi descoperite în micul parc al orașului. Aici pot fi văzute coloanele și fragmentele statuare ale templului roman dedicat lui Jupiter. Ca excursii opționale, poți merge până în satul Byala, renumit pentru producția de vin, iar la 14 kilometri distanță de Obzor poți descoperi Cetatea Emona și pitorescul sat cu același nume. Între satul Byala și Obzor sunt multe zone de camping, cu bungalouri. 

Elenite

Elenite

La 40 de kilometri de aeroportul Burgas și la 8,5 kilometri de Sunny Beach, într-un golf încântător aflat în vecinătatea Capului Emine, se află satul de vacanță Elenite. Poți alege să te cazezi fie într-una dintre vilele de vacanță de aici sau la un hotel. Indiferent ce alegi, la tot pasul vei avea parte de pajiști verzi, plaje cu nisip excelent și o varietate de sporturi: surfing, yachting, volei de plajă, polo, canoe. Este o destinație ideala pentru familiile care au copii. Și dacă vrei să faci excursii în zonă, poți alege să vizitezi orașul vechi Nessebar sau Capul Emine. 

Pomorie

Pomorie

Dacă ești pasionat de yachting, pescuit și navigat pe mare, atunci o vacanță în Pomorie, vestit și pentru producția de vin, sare, pește și tratamentele balneo, este alegerea potrivită. Pomorie se află pe o peninsulă îngustă și stâncoasă, la doar 20 de kilometri distanță de Burgas și la 18 kilometri de Sunny Beach. Orașul a fost întemeiat în secolul al IV-lea î.Hr., lângă un lac sărat. Nămolul extras de aici este foarte apreciat pentru proprietățile lui. 

Duni

Duni, Bulgaria

Marea calmă, cu apă care se adâncește lin, astfel încât și copiii se pot bălăci în siguranță și un golf care este în mod natural protejat de vânturile reci din nord, făcându-l ideal pentru sporturile nautice. Așa ceva găsești în satul de vacanță Duni, la 40 de kilometri de Burgas și la 7 kilometri de Sozopol. Duni este situat într-o rezervație naturală, astfel că te vei bucura de un amestec uimitor de aer marin și de miros de pădure, admirând, totodată, păsările migratoare care poposesc aici în drumul lor spre sud. 

Primorsko

Primorsko, Bulgaria

Primorsko este cea mai lungă fâșie de plajă de pe litoralul bulgăresc și cuprinde peste 80 de case de vacanță și campinguri. Este, de fapt, un parc plin de copaci și tufișuri cu alei pe care te poți plimba până ajungi la mare. Stațiunea este faimoasă pentru plaja de 10 kilometri lungime și este preferată de tineri. 

Vacanța în Bulgaria – cele mai frumoase plaje

O vacanță pe litoralul bulgăresc nu înseamnă doar plaje cu nisipuri fine, ci și zone cu stânci de care valurile se lovesc cu putere și a căror frumusețe îți taie respirația. Dacă vrei să faci scufundări sau pur și simplu să te plimbi pe faleze care îți oferă panorame impresionante, nu-ți rămâne de făcut decât să mergi într-unul dintre locurile pe care ți le prezentăm mai jos. Apoi, dacă preferi natura sălbatică facilităților de tot felul, atunci poți descoperi una dintre puținele plaje sălbatice de pe litoralul bulgăresc.

Cele mai frumoase plaje din Bulgaria

Atunci când vrei o vacanță pe litoralul bulgăresc, cu siguranță te gândești la plaje de calitate, apă curată și terase la care poți mânca liniștit. Totodată, ai vrea să fie ceva potrivit gusturilor și obiceiurilor tale, ca să te simți cu adevărat în largul tău. Iată care sunt câteva dintre cele mai frumoase plaje din Bulgaria: 

Plaja centrală, Sozopol

Plaja Centrala Sozopol

Dacă vrei o vacanță în care să te distrezi și totodată să ai parte de experiențe culturale deosebite, atunci Sozopol este un loc potrivit pentru tine. Aici sunt două plaje, dintre care cea centrală este situată în orașul vechi, iar Harmanite, în partea nouă a urbei. În vecinătate, sunt câteva zone pentru camping, cu plaje largi și liniștite și apă atât de limpede, încât poți vedea culoarea scoicilor de pe fundul mării. 

Plaja Harmanite, Sozopol

Plaja Harmanite, Sozopol

Multe dintre stațiunile, orașele și satele de pe litoralul bulgăresc te duc cu gândul la însorita Grecie și la frumusetile din Corfu, de exemplu. Iar Sozopol este un astfel de loc. Harmanite este o plajă de foarte bună calitate (Blue Flag), preferată de familiile care au copii, pentru că apa este foarte curată și nu prea adâncă. Dacă nu îți place aglomerația, însă, este bine să vizitezi Harmanite în extrasezon. 

Plaja Veleka, Sinemorets

Plaja Veleka, Sinemorets

Sinemorets este un mic sat în sudul litoralului bulgăresc. Până nu demult, era o destinație pentru familiile care veneau aici să-și petreacă vacanțele. În ultimul timp, însă, s-a transformat în una dintre atracțiile favorite ale tinerilor boemi. Dacă ajungi în aceste locuri, vei descoperi mai multe plaje, dintre care cea de la Veleka este de o frumusețe unică. Se întinde de-a lungul râului Veleka, ce-și croiește drumul către mare, lăsându-te să te bucuri de natura sălbatică din jurul lui. Aici nu sunt facilitățile obișnuite vieții moderne și o parte din plajă este pentru nudiști. 

Plaja Silistar, Sinemorets

Plaja Silistar, Sinemorets

La 5 kilometri distanță de satul Sinemorets, la intersecția cu drumul care duce spre Rezovo, se află plaja Silistar, declarată zonă protejată, din 1992. Printre dune și roci, își fac cuibul specii rare de păsări, cum sunt vulturul auriu sau barza neagră. Golful în care se află plaja, cunoscută și sub numele de „Plaja piraților”, care are 1 kilometru lungime și 50 de metri lățime, îți oferă o priveliște pe care nu ai cum să o uiți. 

Cele mai frumoase plaje sălbatice din Bulgaria

Departe de civilizație, uneori neavând nici măcar infrastructura necesară pentru a ajunge acolo, dar o experiență unică, aproape de natură. Așa s-ar putea descrie în câteva cuvinte o vacanță petrecută aproape de una dintre plajele virgine ale Bulgariei. Unele dintre ele amintesc de Caraibe, altele de însorita Grecie. Toate sunt acolo pentru tine și te așteaptă să le descoperi, iar noi îți venim în ajutor cu o mică listă a celor mai frumoase plaje sălbatice de pe litoralul bulgăresc. 

Plaja Bolata, Cap Kaliakra

Plaja Bolata, Cap Kaliakra

Situată în apropiere de micul oraș Kavarna, Bolata este una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul bulgăresc. Împreună cu Golful Bolata, plaja face parte dintr-o rezervație naturală, așa că dacă alegi să-ți petreci câteva zile aici, vei putea admira specii de păsări unice. Și nu poți ajunge în această zonă, fără să vizitezi Capul Kaliakra, o rezervație naturală și arheologică. 

Plaja Irakli

Plaja Irakli

Irakli este o zonă protejată, situată la 9 kilometri depărtare de Obzor și la 30 de kilometri distanță de Nessebar. Departe de agitația marilor stațiuni, Irakli îți oferă o experiență unică. În apropierea rezervației, într-un golf cu apă foarte limpede, se întinde o plajă de 3 kilometri, recunoscută pentru nisipul fin. Irakli este vizitată în mod special de tineri, care ignoră lipsa confortului din marile hoteluri și preferă să aibă o interacțiune specială cu natura sălbatică. Corturile multor oameni care vin aici cu familiile, fiind adepții vacanțelor inedite, pot fi văzute în regiune din iunie până în septembrie. 

Plaja Karadere, Byala

Plaja Karadere, Byala

Dacă îți place atmosfera boemă ce te duce cu gândul la Vama Veche, atunci o vacanță la cort pe plaja Karadere, din apropiere de micul orășel Byala, este perfectă. Aici nu există infrastructură și nici facilități. Este o continuă relaxare la cort, în sunet de chitară, într-un peisaj de poveste. Dacă tot ajungi la Karadere, merită să vizitezi și Byala. Așezarea este recunoscută pentru producția de vin și pentru complexul etnografic unde au fost păstrate foarte multe dintre vechile tradiții. 

Plaja Kamen Bryag

Plaja Kamen Bryag

Kamen Bryag este, de fapt, o rezervație arheologică, pentru că aici au fost descoperite necropole tracice și peșteri cu relicve preistorice. Siturile de aici au fost locuite de traci, greci, romani, slavi, bulgari și alte triburi care veneau în aceste locuri pe care le considerau sacre, pentru a-și aduce ofrandele către zei. Dincolo de ruinele civilizațiilor antice, siturile te captivează cu fauna și flora. Printre stânci, poți zări cuiburile unor specii rare de bufnițe sau cormorani, iar din loc în loc vei putea admira diverse reptile stând la soare. Kamen Bryag este faimoasă și pentru numeroasele peșteri, dar poți face și scufundări. 

La plajă în Tyulenovo

La plaja in Tyulenovo

Pitorescul oraș Tyulenovo este situat în apropiere de Shabla, la 80 de kilometri de Varna. Zona este faimoasă pentru țărmurile stâncoase, numeroasele peșteri, aerul proaspăt, apa foarte limpede și natura splendidă. Experiența pe o astfel de plajă sălbatică este total diferită de cea din marile stațiuni. Aici, totul este despre liniște și valurile care se sparg cu furie de stânci. Totodată, într-o vacanță la Tyulenovo poți practica pescuitul și scufundările. 

Cum te pregătești de vacanță pe litoralul bulgăresc

Vacanta la mare in Bulgaria

Ca să te bucuri de o vacanță așa cum ai visat-o, una dintre regulile de bază este să faci pregătirile din timp. Mai jos, ai câteva repere în acest sens: 

  • estimarea bugetului – litoralul bulgăresc nu este unul pretențios referitor la eforturile financiare, însă, în funcție de felul în care vrei să-ți petreci vacanța, este bine să faci o estimare realistă a bugetului, înainte de a pleca la drum; prin urmare, analizează ofertele de cazare, cât te-ar costa drumul până la destinație, vezi care sunt prețurile practicate la nivel local în ceea ce privește mâncarea, băutura, mijloacele de transport (dacă este cazul) sau intrările la obiectivele turistice; ca să nu fii surprins că la jumătatea concediului ai rămas fără resurse, asigură-te că ai un fond de rezervă pentru situațiile neprevăzute; apoi, nu uita de excursiile pe care le poți face în apropierea destinației pe care ai ales-o;
  • organizarea vacanței – poți opta pentru un concediu pe cont propriu sau pentru excursii organizate de o agentie de turism; indiferent de alegere, însă, este recomandat să studiezi bine ofertele; apoi, ca să te asiguri că nu ratezi niciun obiectiv, fă-ți un plan înainte de a pleca la drum; nu uita că litoralul bulgăresc nu înseamnă doar plajă și distracție și dacă vrei, poți să descoperi rezervații naturale unice și o istorie interesantă;
  • cum ajungi la destinație – poți alege să mergi în Bulgaria cu mașina personală, trenul, avionul, să închiriezi un microbuz pentru familia ta și prieteni sau să optezi pentru o excursie organizată de o agenție de turism, cu autocarul; pentru toate, însă, este recomandat să faci o documentare cu ceva timp înainte, ca să poți prinde promoții, oferte cu prețuri convenabile;
  • transportul în comun și alte mijloace de deplasare – dacă preferi să nu mergi cu mașina personală, poți închiria una la fața locului sau poți folosi taxiul; o cursă între stațiuni este în jur de 10-15 euro (aproape 20 de km); de asemenea, sunt autobuze care îți asigură transferul între destinații, iar o călătorie te costă 3 euro; 
  • alegerea perioadei potrivite – dacă vrei să eviți aglomerația, este bine să știi că sezonul estival începe la final de mai și se încheie la începutul lunii octombrie; dacă ești în căutarea unor oferte mai bune ca preț, le poți găsi în extrasezon, primăvara și toamna; totodată, însă, trebuie să te și aștepți la temperaturi ceva mai scăzute, între 17 și 20 de grade Celsius și, evident, la o mare mai rece; 
  • pachete all inclusive sau clasice – posibilitățile de cazare sunt multiple și serviciile de bună calitate; poți alege hotelurile, vilele sau pensiunile care au piscină, spa, wellness, acces la internet și îți oferă tot confortul de care ai nevoie; dacă preferi să mergi cu rulota sau cortul, sunt foarte multe zone amenajate special pentru camping; în cazul în care vrei o vacanță împreună cu familia și prietenii, există pensiuni și vile care pot fi închiriate în întregime.

Cu familia, prietenii sau de unul singur, indiferent cum alegi să-ți petreci vacanța, pe litoralul bulgăresc găsești variante pentru toate gusturile. Fie că vrei să te bucuri de plajele cu nisipuri fine și apă limpede, să te lași fascinat de natura sălbatică sau să descoperi istoria locurilor în care mergi, ai la dispoziție o mulțime de oferte din care poți alege ce ți se potrivește mai bine. Totul e să le studiezi cu atenție și să-ți planifici concediul din timp, ca să te bucuri pe deplin de vacanță. 

Sursa foto: Shutterstock

Adrian Stan

Adrian STAN Pe langa cei 18 ani petrecuti in cadrul agentiei de turism Altours, a vizitat personal peste 20 de tari aflate in portofoliul de vanzare al agentiei si a evaluat peste 1000 de hoteluri aflate la vanzare. Persoana potrivita pentru a evalua o unitate de cazare in privinta facilitatilor, dar si pentru a oferi o recomandare, un sfat sau o idee de vacanta, in functie de interesele turistilor. Moto - Cand pleci in vacanta tot ce ai nevoie este "Voia Buna si citiva prieteni"

Adrian Stan has 12 posts and counting. See all posts by Adrian Stan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.